Saturday 10 January 2015

Ürün İçeriği Nasıl Okunur ? - Part II

Bizler urun paketlemesine ve sunumuna ne kadar onem versek de, cekici bulsak da urunle ilgili dikkat etmemiz gereken en onemli sey urunun arkasinda kucuk bir etikette yazilmis olan urun icerik listesidir. Yalnizca cam ambalajda veya sedefli kutularda sunuldugu icin %30 daha pahali satilan urunler var. Yani bizler urun almiyoruz bazen de ambalaj aliyoruz diyorum. Kendimizi elit ve onemli hissetme ihtiyacini (!) bu sekilde tatmin edemeyiz. Kozmetik firmalari bu konuyu cok iyi biliyor ve bize karsi kullaniyor da.

Bu arada fiyat tek kistas olmasin! Yani pahali urun iyidir mantigi bizi yanlisa surukler.

Eger icerik listesi gercekten cok kucuk yazilmis ve etiketten okunamiyorsa biliniz ki urun icerigiyle ilgili bilmemeniz gereken seyler var veya firma urun iceriginin temizligini bir pazarlama stratejisi olarak kullanabilecegi olcude urune guvenmiyor. Ancak urun almadan once fiyatina degip degmedigini ve gercekten sizin cildinize uygun olup olmadigini anlamak icin bu icerik etiketini okumakta inat etmenizi tavsiye ediyorum. Unutmayin butun bu anlatilanlar sizi bilinclendirmek icin, hayata gecirip uygulamasi ise zor degil, dikkat edecegimiz hususlari genel olarak bildikten sonra yalniz 15-20 saniye kadar..



Urun iceriginde hangi maddeden kac gr/ml oldugunu anlamanizin ise bir yolu yok. Bu baglamda sadece urun iceriginde en fazla kullanilan ve en az kullanilan maddeleri kesin olarak anlayabiliyoruz. Iceriginde coconut oil oldugu icin almak istediginiz urunun arkasini cevirdiginizde coconut oil yazisi paraben yazisindan sonra geliyorsa urun icinde coconut oil parabenden bile az demektir! Ancak firma 'coconut oil moisture for your skin' yazisini urunun on yuzune yazmakta bir sakinca gormuyor. Negatif bir tavirla yaziyi yazdigimin farkindayim ancak olumsuzluklari farketmeden, neyi almayacagimizi bilmeden dogru urun alisverisi yapmak mumkun olmuyor.

Detaycilar icin bir bilgi daha: Okudugunuz icerigin tamaminin ne anlama geldiginden tek kelime anlamiyorsunuz. Bilmediginiz onlarca isim var. O halde size bir yardimci gerek. http://www.ewg.org/skindeep/ bu adresten icerigini bilmek istediginiz marka ve urunun adini yazarak arama yapabilirsiniz. Tum firmalar internet sitelerinde ve urun uzerindeki etiketlerde iceriklerine yer vermediginden Ewg.org veritabaninda bazi urunlerin olmadigi bilgisi de ayni sitede yazilmis durumda. Ewg.org’da urunun iceriginin zararsizligini olcmek icin 0’dan 10’a kadar bir puan siralamasi yapilmis. Iceriginde parfum barindiran urunler icin en az 8 verilmis cunku parfumden kasit nedir iceriginde ne vardir asla bilinmiyor. %100 bitkisel esanslarla parfumlenmis bir urun dahi olsa parfum kelimesi gectigi icin 8 uzeri puan verilmis o urunlere. Bunu goz onunde bulundurun lutfen..

Toksinlerden ve potansiyel alerjenlerden kacinmaniz ayrica paranizi bu urunlere harcamaktan kurtulmaniz sizin icerik okumak konusuna dikkatiniz sayesinde kolayca gerceklesebilir. Icerik etiketinde gordugunuzde irritasyona sebep olacagini dusundugunuz ve hoslanmadiginiz bir madde ustlerde yer aliyorsa, bence sakin olun ve o urunu rafa birakin:) Mutlaka daha temiz icerikli bir muadilini bulursunuz

Cildimizin kuruluk yasadigi ve yogun bakima ihtiyaci oldugu donemde kullanacagimiz urunlerin ; 
_ Vitaminler (A,E,C)
_ Argan ve shea butter yagi gibi guclu konsantreler,
_ Nem tutucu olarak gliserin,
_ Faydali asitler (AHA, BHA)
_ ve bitki ozleri icermesine ozen gostermeliyiz
Urun satin alirken bu maddelerin aktif olarak kullanilmis olmasi ve icerik listesinde on siralarda yer almasi hususu onem arz ediyor.

Peki icerik listesinde hangi madde isimlerini gorunce kacarak uzaklasalim? :)

-Sodium Lauryl/Laureth Sulfate (Bol kopuk yaratmak icin dis macunu, sampuan, sabun, dus jeli gibi urunlerde bol kepce kullanilir, alerjendir. Ozellikle sacimizi ve sac derimizi uzun vadede korumak icin sulfatsiz sampuan kullanmamiz onemli.)

-Alcohol (Cildinize ornegin ozellikle goz cevrenize alkol iceren bir urunu surmeyi tercih etmemelisiniz bence. CyreneBiocosmetics'den yeni ogrendimki cildimize zararli olan tek alkol cesidi etil alkol (cetyl alcohol) imis. Bi konu daha var, diyeceksiniz ki sen parfum kullanmiyor musun? Kullaniyorum her bayan gibi. Ama en kotu ihtimalle goz cevremize kullandigimiz kremler ve yuzumuz icin gece serumlarinda etil alkol&parfum bulunmamasi icin ozen gosterebiliriz.)

-FD&C , Colors and Fragrances (Bilimum renklendirici ve parfumler. Sampuana damlatilan bikac damla menekse ve lavanta yagi yokluklarini aratmaz! Urun iceriginde parfum veya esans kullanilmissa yazilmasi zorunludur. Evirip cevirip urunun heryerine bakin.)

-Steralkonium Chloride (Tekstil sektorunde yumusatici madde olarak kullaniliyor. Sac bakim urunlerinde sacinizi yumusattigini sandiginiz urunun sebebi bu olabilir. Uzun donem kullanimda sacinizin nasil kuru, cansiz  ve sonuk kalacagini gorebilirsiniz)

-Petroleum, Petrolatum, Paraffin (Petrol ve turevleri tum vucut dengemizi alt ust ediyor. Baska aciklayama luzum yok sanirim)

-Benzenediol, Dihydroxybenzene, P-Dioxybenzene , Hydroxyphenol, PHydroxyphenol (Renk dengeleyici ve cilt aydinlatici urunlerde bulunabiliyor.Tehlike arz ediyor)

-Parabenler (Paraben uzantisi ile gordugunuz her kelime. Ornegin: methylparaben , ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben )

-Pthalates (Kana karistiginda ozellikle erkeklerin hormonal yapisini, kadinlarda dogurganligi bozucu etkileriyle biliniyor. Hamile bayanlarin da kacinmasi gereken bir madde oldugunu ogrendim. Ojelerde de bol miktarda varmis..)

Evet yazinin II. kismi da burada son buluyor. Urun icerigi okumak konusu uzerine bir miktar fikir verebildigimi umuyor ve faydali olmasini diliyorum! Goruslerinizi lutfen benimle paylasin. 


Sevgiler
Balbakim

9 comments:

  1. Ambalaj estetiği takıntısı hangimizde yok ki... İçerik okumaktan anlamayan bünyem önceden içerikte sadece paraben, talk, dimeticone, alkol aramakla yetinirken söylediğiniz her şeyin fotoğrafını çekerek kendini daha dikkatli olmaya yöneltti bile. :) Ne yalan söyleyeyim bazen içerikte bu söylediklerim olsa bile alıveriyorum çünkü inanın hepsinde var. Bir ucundan zararlıyı tutmaya yemin etmiş gibiler. Kanser vakasındaki patlama malumken daha dikkatli olmakta fayda var. Emeğinize , hassas düşünceniz sağlık... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba, 

      Yazıda da belirttigim gibi hepimiz kozmetik kullaniyoruz ve amacim insanlari paranoyaya suruklemek degil. Alternatifi olan urun var ise onlari almak veya ufak bi bakinmayla daha temiz urunu almak. Enazindan en cok kacinmamiz gereken maddelerdeki uyarilari dikkate almak.
      Yoksa dediginiz gibi mutlaka her urunde var birseyler..

      Cok tesekkurler :)

      Delete
  2. Cok kapsamli harika bir yazi olmus, hem bu hem bir önceki part. Ben de cok hassasim bu konuda, bir ürün alirken kesinlikle icerigini incelerim. Yediklerimize nasil dikkat ediyorsak kullandigimiz ürünlerin icerigine de o kadar dikkat etmeliyiz. Bu konuya aydinlik verdigin ve önemini vurguladigin icin tesekkür ederim. Emegine saglik! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben tesekkur ederim sabirla okudugun ve gorusunu paylastigin icin! Ne mutlu bana :)

      Delete
  3. elinize sağlık çok beğendim. bilmediğim bir kaç maddeyi daha öğrenmiş oldum sayenizde. yalnız bişey soracağım, dimethicon konusunda ne düşünüyorsunuz? bildiğim kadarıyla sakıncalı içeriklerden birisi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba, Oncelikle motto yazimda da belirttigim uzere ; meslegimin saglikla yakindan uzaktan alakali olmadigini ve guzellik/bakim konularinda hicbir egitimim olmadigini iletmek istiyorum. Sadece bilincli olmaya calisan bir tuketici olarak, okuyup arastirip kendi deneyimledigim seyleri blogumda nacizane paylasiyorum.
      Dimethicone'un da market sampuanlarinda yogun olarak kullanilan silikon icerikli bir madde oldugunu biliyorum ancak zararli maddeler siralamasina koymamisim yazida, aslinda listeye girebilirdi. Saca anlik bir yumusaklik veren ama uzun vadede deriyi tikayan ve cilt/saca zararlari olan bu maddeden hem sac bakim urunleri hem de sampuanda kacinmaya calisiyorum. Benim bildiklerim bu sekilde.
      Siz de hem blogumda hem instagram hesabimda yorum seklinde bildiklerinizi paylasabilirsiniz:)
      Tesekkurler ♡

      Delete
  4. Ay harika bir yazı olmuş!! Etiketler konusunda bende takıntılıyım ama arada kaçan ürünlerde olmuyor değil tabi :D Ama ellerine sağlık canım :*
    Bu arada nacizane bir düzeltme yapmanı isteyeceğim senden Sls kısmında 'Ozellikle sacimizi ve sac derimizi uzun vadede korumak icin sulfatsiz sampuan kullanmamamiz onemli' cümlesi sanki yanlış olmuş, sülfatsız şampuan kullanmamız önemli olacakmış sanki ;) Tekrardan ellerine sağlık, öperim kocaman :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaaa typing errorrr:)) Duzeltme icin cok tesekkurler! ♡ Ordaki -ma ekini cope atiyorum hemen!! ♡

      Delete
  5. Çok faydali bir yazı olmuş Teşekkürler. Ben kendi adıma dikkat etmeye çalışıyorum diyim :) peki Nylon 12 de zararlı bir kimyasal olabilir mi acaba ? Geçenlerde aldığım bi rujun içeriğinde yazıyordu da tereddüt ettim kullanmakta.

    ReplyDelete