Monday 5 January 2015

Cruelty Free Nedir?

Cruelty Free; cikis noktasina bakmak gerekir ise ucuz is gucu ile agir kosullarda isci calistirilmasi ve uretilecek urunun test asamasinin hayvanlar uzerinde gerceklestirilmesi gibi ne insanin ne de hayvanin maruz birakilmasi onaylanamayacak olan durumun onune gecmek icin baslatilmis olan harekettir. Ozellikle kozmetik ve ev temizlik malzemelerinin uretimi esnasinda yapilan testlerin hayvanlar uzerinde gerceklesmesi ve hayvanlarin ciddi eziyetlere maruz birakilmasi durumu 'biz yuzumuze pudra surebilelim' diye kabul edilebilir mi ?

Cruelty Free hareketi bugun dunyada ucuz is gucu suistimali kavramindan biraz daha kayarak hayvanlarin uzerinde test yapilmasi ve hayvan kaynakli malzemelerin urunde kullanilmasi anlamina yogunlasmistir. Cruelty Free olarak uretilen urunler uzerlerinde ziplayan bir tavsan amblemi ile temsil edilmektedir. Bu amblemi kullanan urunler testlerini hayvanlar uzerinde yapmamis ve hayvan kaynakli maddeler kullanmamis olduklarini ifade ediyorlar.

Ulkemizde henuz cok haberdar olunmayan bu hareketten benim de gecen sene Kanada’da ogrenene kadar haberim yoktu diyebilirim. Bu konuda bilgi sahibi olana kadar bastan asagi kana bulanmis olan markalarin bircogunu kullandim. Peki simdi kullanmayarak kendimi temizlemis mi olacagim veya gunah mi cikariyorum? Hayir, sadece hayatimiza kattigimiz degerleri ve genisleyen bakis acimizi mutlaka yasantimiza yansitmamiz gerektigini dusunuyorum.

Dunyada kapitalizmin birileri somurulmeden digerleri rahat kosullarda yasayamaz dusuncesi tam bu noktada Cruelty Free ile sifir noktasinda cakisiyor. Ilk ogrendigimde firmalar gercekten bu konuyu onemsiyor mu yoksa bilincli tuketiciye bunu bir marketing stratejisi olarak mi sunuyor diye dusunmedim degil. Oyle olsa bile Cruelty Free olan ve muadil niteligi tasiyan urunler var iken yine de hayvanlar uzerinde test yapan firmanin urununu almak cok yanlis olur.

Birtek benim dikkat etmemle bu sorun cozulmez zihniyetini tasiyan insanlar olmadigimiza inaniyor ve herkesin en azindan kendi yaptiklarindan sorumlu oldugunu ve bilincli hareket etmesi gerektigini dusunuyorum.

Hayvanlar uzerinde test yapmayan firmalar ne yapiyor diyeceksiniz. Laboratuvar ortaminda insan dokusuna cok yakin malzemeler ile test yapilmasi mumkun ancak bu maliyetten kacan global firmalar bu testleri zavalli hayvanlar uzerinde iskenceye donusturerek yapiyor.

Cruelty free olup olmadigini merak ettiginiz firma veya urunleri kontrol edebileceginiz Penta.org merak ettiginiz urunleri sorgulama imkani sunuyor.


En bilinen cruelty free firmalardan bazilari su sekilde:

NYX, Method, Tom's, Paul Mitchell, Urban Decay, The Body Shop, Smashbox, Wet n Wild, e.l.f, Aveda, Lush, The Balm, Essence, Down Under Naturals, Giovanni.
Cruelty free oldugunu ogrendigim bir yerli firma da Koseoglu Kozmetik firmasinin Cyrene markasi ile sundugu urunler. Ben urunlerini severek kullaniyorum.

Umarim Cruelty Free kavrami hakkinda bir miktar fikir verebilmisimdir.

Sevgiler,
Bal Bakim

No comments:

Post a Comment